Portfolio

ORTOZA

Opis

Ortopedska pogala su tehničke sprave koje služe uspostavljanju i popravljanju oštećenja lokomotornog sistema, korekcije estetskih nedostataka tijela, i pružaju pomoć invalidnim licima pri obavljanju fizioloških pokreta i kretanju.

ORTOZA

Ortoza je ortopedsko pomagalo koje vodi , podupire, rasterećuje, fiksira ili ispravlja postojeći dio tijela i pomaže ili kontroliše lokalne funkcije (statički i dinamički), kod različitih tipova oštećenja lokomotornog aparata. Izbor ortoze određen je biomehanikom funkcionalnog deficita i zato se prema njihovoj namjeni dijele na : korektivne i stabilizacione.

ORTOZA ZA GORNJE EKSTREMITETE

ORTOZA ZA DONJE EKSTREMITETE

ORTOPEDSKI ULOŠCI

Služe za korekciju spuštenog svoda stopala. Smanjeno kretanje, neprikladna obuća, sport na tvrdim podlogama, povećano opterećenje na radu.. samo su neki od uzroka mikrotrauma, kojima je pri hodu izloženo stopalo čovjeka, a ono se sa stopalom prenese na koljena, kukove i kičmu. Zato cipele moraju pratiti ležište tijela, a ortopedski uložak kao sastavni dio obuće smanji dejstvo tih mikrotrauma na sistem za kretanje čovjeka. Najčešće indikacije za primjenu uložaka su:

  1. Ravno stopalo (pes planovalgus)
  2. Udubljeno stopalo (pesexcavatus)
  3. Sportske aktivnosti
  4. Dijabetno stopalo
  5. Bolnost prednjeg dijela stopala (metatarsalgia)
  6. Petni trn (calkal calcanei)
Pro Ort Mijkanovic Ortopedski ulosci gray
5/5 - (1 vote)

Detalji